De gewenste branche voor juristen om werkzaam te zijn blijft overduidelijk de juridische sector en de overheid, gevolgd op de derde plaats door de zakelijke dienstverlening. Deze laatste heeft duidelijk terrein gewonnen en haalt de financiële sector in.

 Het aantal juridische vacatures is in het afgelopen kwartaal flink gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de overheid, de zorg, de zakelijke dienstverlening en intermediairs zorgen nu al twee kwartalen op rij voor een duidelijke stijging van de vraag naar juristen. De branches energie & telecom (-10%), industrie (-4%) en de financiële dienstverlening (-51%) zakken in het derde kwartaal weg. Opvallend omdat zowel de financiële dienstverlening als de industrie in het tweede kwartaal nog flink in de lift zaten met een groei van meer dan 14%.

Zowel in het tweede als derde kwartaal zien we een positieve vacatureontwikkeling. Dit blijkt uit de analyse "Trends en ontwikkelingen op de Legal arbeidsmarkt over het derde kwartaal van 2014" van Joost Duffhues, commercieel manager Legal bij Yacht.

Duffhues: "De bezuinigingen bij de overheid hebben een enorme impact op de juridische arbeidsmarkt gehad. Het merendeel van het juridisch werk is overheidsgerelateerd en juist daar zijn de afgelopen jaren heel veel juridische functies komen te vervallen. Toch zie je in de laatste twee kwartalen een kentering. De overheid zoekt weer juristen en voornamelijk de vraag naar juridisch adviseurs en juridisch beleidsmedewerkers is flink gestegen. Dikwijls zijn dit juridische functies gerelateerd aan de decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten. Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Dit schept kansen voor werkzoekenden of juristen uit het fysieke domein die van baan willen veranderen. Waarbij we wel de kanttekening moeten maken dat dit veelal geen fulltime functies zijn."

Ook is er een duidelijke stijging zichtbaar naar (algemeen) juridisch medewerkers en notarissen. Echter de vacatures voor advocaten dalen voor het derde kwartaal op rij." aldus Duffhues.

Lage mobiliteit maar meer flexibiliteit
Voor juristen zijn salaris, inhoud, werksfeer en een vast contract de belangrijkste aspecten om voor een baan te kiezen. Momenteel zoekt 33% van de juristen helemaal geen nieuwe baan. Slechts 9% zoekt actief en dat is opvallend lager dan de totale groep hoger opgeleiden (12%) De resterende groep zoekt latent. Arbeidsvoorwaardelijk zijn salaris en flexibele werktijden veruit leidend.

In vergelijking tot hoger opgeleiden is het opvallend dat juristen plezier in het werk minder belangrijk vinden (60 vs 70%) maar juist op zoek zijn naar flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken.

De meerderheid van de juristen wil graag fulltime werkzaam zijn en zoekt naar een betere balans tussen werk en privé.


Myreport twitter