Donderdag 22 juni a.s. gaat de gemeenteraad van Harderwijk in debat over het nieuwe Coffeeshopbeleid. Het moet in een stichting is de wil van de burgemeester. Van Schaik spiegelde voor dat winstmaximalisatie van de commerciële coffeeshop niet gewenst is. Geld moet via de coffeeshopstichting naar maatschappelijke doelen, is het standpunt van de burgemeester. Zodoende deze ‘Cliënten’ kan helpen om van hun drugsverslaving af te komen. Je lokt ze binnen met hash en Wietje. Waarna de cliënten naar buiten lopen met een voorlichtingsfolder en een verwijsbriefje naar TACTUS verslavingszorg. Is dit Coffeeshop 2.0?
Alle gebruikers verslaafd
|
Mensen die toch gaan gebruiken of verslaafd raken, wordt goede zorg aangeboden dat in eerste instantie is gericht op de genezing. Indien genezing niet mogelijk is, wordt beoogt de gezondheid van de verslaafde zoveel mogelijk te verbeteren coffeeshopbeleid 2017 Harderwijk |
Harderwijks Coffeeshopbeleid
De vele wijzigingen in wet- en regelgeving hebben geresulteerd in een ondoorzichtig beleid, vol innerlijke tegenstrijdigheden. Dat maakt handhaving én naleving lastig, zo niet onmogelijk.
Het gedoogbeleid is toe aan helderheid. Om een ondoorzichtige sector transparant te maken, om de criminaliteit buiten spel te zetten, om te kunnen controleren en reguleren en om de consument veiligheid te bieden.
Coffeeshop
Het gedoogbeleid is ooit ontwikkeld om onder meer de gezondheidsrisico's voor cannabisconsumenten te beperken en overlast van illegale softdrughandel terug te dringen. Daarom is de verkoop van cannabis aan volwassenen onder strikte voorwaarden toegestaan en gereguleerd via coffeeshops.
Achterdeur
De politieke en maatschappelijke discussie focust zich nu op de 'voordeur', de verkoopfunctie van de coffeeshop en het verslavingsbeleid. Maar het maatschappelijk debat over cannabis kan niet worden gevoerd zonder ook de 'achterdeur' daarin te betrekken. De handel in softdrugs bestaat; wie kweekt het plantje? De overheid, commerciële partijen, coöperatieven, de coffeeshopondernemer? Het antwoord 'Het moet anders' is anno 2017 niet meer voldoende; een duidelijke stellingname van politieke partijen is belangrijk om de samenleving helderheid te verschaffen.
coffeeshopbeleid Harderwijk |
Het landelijke softdrugsbeleid is erop |
Harderwijk beste jongetje van de klas?
Nederland heeft een gidsrol in Europa. Ons land heeft nu 36 jaar ervaring met decriminalisering van cannabis en regulering van de verkoop; steeds meer staten over de hele wereld kiezen voor deze rationele harm reduction aanpak. Een maatschappelijk verantwoorde denktank, gevormd door onder meer vertegenwoordigers uit de sector, consumenten, politie, justitie en gemeenten kan de basis leggen voor het ontwerpen van een nieuw beleid met een breed draagvlak.
>>>Download Coffeeshopbeleid Harderwijk 2017 PDF<
== Verenigde Cannabis Consumenten Harderwijk ===
Kom naar de raadsvergadering van 22 juni 2017
19:30u CoffeeshopBeleid gaat in debat
>>AGENDA>>
SchildersNieuwsblad oktober 1973 - bron streekarchivariaat Harderwijk