MyReportOnline

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus want naast scholen en kinderdagverblijven sluiten moeten ook eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april. Dat mensen desinfecterende handgel en WC-papier hamsteren nu het aantal Corona-infecties toeneemt wisten we al langer, maar dat is niet het enige waar mensen niet zonder kunnen: bij online specialist MotsuToys rollen de seksspeeltjes voor mannen als warme broodjes over de toonbank.

Jongeren tussen 12 en 24 jaar slapen slecht en te kort door huiswerk, piekeren en mediagebruik. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting TeamAlert onder 686 jongeren. Regels van ouders, omtrent mediagebruik en een vaste bedtijd, blijken juist slaapgedrag te verbeteren.

DonkerglasUV-straling kan schade aan het oog toebrengen die onomkeerbaar is. Bij kinderen is het gevaar zelfs nog hoger als bij volwassenen. één op twee is zich ervan niet bewust dat kinderogen gevoeliger zijn aan UV-straling, door het ontbreken van het pigment Melanine, dat optreedt als beschermlaag. Ook mensen met een lichte oogkleur zijn kwetsbaarder. Uit onderzoek van Vision Direct, een online retailer van contactlenzen, blijkt dat Nederlanders te weinig op de hoogte zijn van de gevaren van UV-straling op de ogen. Daarenboven weten ze niet hoe ze zichzelf correct dienen te beschermen. Reden voor Vision Direct om meer bewustwording te creëren.

Vanaf  januari 2019 tot en met 31 december 2019 zijn de televisiezenders Nickelodeon, Disney Channel en Disney XD uitgesloten van alcoholreclame. Net als vorig jaar is geen enkele radiozender aan te merken als jongerenzender. Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) laat jaarlijks vaststellen welke radio- en televisiezenders op basis van de kijk- en luistercijfers zijn aan te merken als jongerenzender. 

De drug 4-fluoramfetamine (4-FA) is per 25 mei 2017 verboden. De drug die in de vorm van een pil, capsule of poeder te verkrijgen is, kan leiden tot ernstige hoofdpijnen en schade aan de hart- en bloedvaten. Gebruik leidt in sommige gevallen zelfs tot een hersenbloeding.  Dit verbod is ingesteld op advies van de Coördinatiecommissie Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). Deze adviseerde eind vorig jaar om 4-FA op Lijst I (harddrugs) van de Opiumwet te plaatsen. Daarmee wordt de productie, handel en verkoop van dit middel verboden. De commissie constateerde dat het gebruik van de drug vooral in het uitgaansleven aan populariteit wint en de drug makkelijk te verkrijgen is. Een zorgelijke ontwikkeling volgens staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) die het verbod samen met zijn collega van Veiligheid en Justitie heeft ingesteld.


Cultuur
Harderwijk
Myreport
feed-image Myreport
Milieu