Economen wijzen vaak op culturele factoren als oorzaken van de huidige - al dan niet ingebeelde - crisis. Specifiek culturele patronen liggen ten grondslag aan de beleving van perioden van neergang, zo menen zij, en ook mogelijke uitwegen uit de crisis zouden in grote mate moeten bestaan uit een culturele ommezwaai. De discussies over de huidige periode van economische stagnatie werpen de vraag op hoe in het verleden mensen (vermeende) crises gewaar werden en hoe ze die het hoofd probeerden te bieden.  Dit cultuurwetenschappelijk congres wil analyseren hoe in het verleden groepen en individuen zijn omgegaan met perioden van neergang. Het gaat om de individuele en/of collectieve beleving, niet om het vellen van een oordeel of er destijds sprake is geweest van een crisis of niet. 

Op 13 en 14 november 2014 organiseert de Open Universiteit het congres Crisis! Repertoires van crisisbeleving in cultuurwetenschappelijk perspectief. Centraal staat de vraag hoe in het verleden mensen een crisis beleefden en het hoofd probeerden te bieden. Uiteenlopende casestudies over bijv. grootschalige rampen of stedelijke crises worden naast elkaar geplaatst om zo mogelijke verschuivingen in de tijd te kunnen zien. Het congres vindt plaats in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.


Praktische informatie
Het congres Crisis! vindt plaats op donderdag 13 en vrijdag 14 november in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Het is een initiatief van onderzoekers verbonden aan de vakgroep Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit en Universiteit van Amsterdam. Andere cultuurwetenschappelijke academici zijn van harte welkom, deelname is gratis. Meer informatie over het congresprogramma en het aanmeldformulier staat op de website www.ou.nl/congres-crisis.

Myreport twitter