Bier liefhebbers uit heel Nederland kwamen afgelopen zaterdag naar Oudeschild om bij de Texelse Bierbrouwerij uit te maken welk bockbier herfst 2016 het lekkerste is. Op het programma stond een blinde proeverij van in Nederland gebrouwen bockbieren op fles. Een vijftigtal brouwerijen had hun bockbieren afgevaardigd. Lauweren waren te verdienen in twee categorieën: Standaard Bockbier (tot en met 7% ABV) en Zwaar Bockbier (meer dan 7% ABV).

Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing 'Lekkerste Bockbier van Nederland' in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier van de Texelse Bierbrouwerij viel tijdens een blinde proeverij onder 120 liefhebbers weer goed in de smaak. De verkiezing 'Lekkerste Bockbier van Nederland' is de grootste onafhankelijke consumententest van bockbier in Nederland. Het sinds 2001 jaarlijks terugkerende evenement was 15 oktober te gast bij Texels.


Uitslag
In de categorie Standaard Bockbier ging de tweede prijs naar Texels Bock. In deze categorie waren er daarnaast ereplaatsen voor Bronckhorster IJsselbock van Rodenburg Brouwerij met een eerste plaats en voor Gulzige Gans van brouwerij De Gulzige Gans met een derde plaats. Walhalla Heimdall IRB ging met de hoogste eer strijken in de categorie Zwaar Bockbier. De overige podiumplaatsen waren hier voor de Dubbelbock van Speciaalbierbrouwerij St. Christoffel met een tweede plaats en Jopen Johannieter met een derde plaats.

Onafhankelijke consumententest viert derde lustrum
De verkiezing 'Lekkerste bockbier van Nederland' wordt sinds 2001 gehouden en vierde dus dit jaar haar derde lustrum. Het evenement is uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke consumententest van bockbier in ons land. Het is niet de eerste keer dat de brouwers van Texels tijdens deze verkiezing hoge ogen gooien. In 2009, 2011 en 2012 werd Texels Bock uitgeroepen tot het lekkerste van Nederland. Bij de verkiezing van afgelopen jaar verheugde de Texelse Bierbrouwerij zich in een eervolle derde plaats in de categorie Standaard Bock.

Internationaal succes
Het bockbier van Texels valt niet alleen in Nederland in de smaak, zowel bij liefhebbers als bij professionele kenners. Ook in het buitenland viel het herfstbier van ons eiland recentelijk in de smaak en in de prijzen. Tijdens de Brussels Beer Challenge afgelopen najaar was er goud voor Texels Bock. Bij de Beer Challenge in Barcelona werd het bockbier van de speciaalbierbrouwers uit Oudeschild gelauwerd met brons. 

Toonaangevend sinds 1999
De brouwers van Texels maken hun bieren sinds 1999. Daarbij combineren ze traditioneel vakmanschap met aandacht, toewijding en eigentijdse technologie. Texels brouwt zijn bovengistende bieren met louter duinwater, mout van gerst en tarwe op het eiland zelf geoogst, hop en een eigenzinnige giststam als ingrediënten. Het bier van Texels is daarom een puur product van Texel.

Bock is niet het enige bier van Texels dat bij bierkeuringen in binnen- en buitenland waardering en prijzen oogst. Afgelopen twee jaar vielen ook Dubbel, Stormbock, het lentebier Springtij en het volgens het 'Reinheitsgebot' gebrouwen Goudkoppe in de prijzen. Dit bewijst dat de kwaliteit van de speciaalbieren die de Texelse Bierbrouwerij brouwt bepaald geen toevalstreffer is. Bovendien werd het bedrijf in 2015 uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar in de provincie Noord-Holland.