De huurmarkt wordt steeds belangrijker. Consumenten stellen een koopbeslissing uit en richten zich op de huurmarkt, waar ze ook langer blijven wegens strengere financieringseisen. Te koop staande woningen worden tijdelijk verhuurd via de Leegstandwet. Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “Transparantie, kwaliteit en integriteit op de huurmarkt zijn juist nu geboden. Alleen via regulering is het mogelijk de excessen in de (ver)huurmarkt aan banden te leggen. De goeden mogen niet onder de kwaden lijden. Door het inrichten van een aparte sectie voor verhuurmakelaars en -bemiddelaars, is het mogelijk processen te reguleren, onder andere door een verplichte screening van de identiteit en solventie van de huurder. Maar ook gedegen kennisoverdracht van de complexe huurwetgeving, correcte huurovereenkomsten en transparant aanbod, zijn enorm belangrijk.”



Rapport ‘Te huur: ruimte voor verbetering’
Periscoop Onderzoek & Advies heeft berekend dat er op jaarbasis zo’n 136.000 verhuurtransacties plaatsvinden. Makelaars begeleiden zo’n 20.000 transacties, verhuurbemiddelaars zijn betrokken bij circa 61.000 transacties. Kamerbemiddelingsbureaus nemen het grootste aantal transacties voor hun rekening, naar schatting 75.000 verhuringen aan studenten. Met 75 miljoen euro omzet per jaar is de (ver)huurmarkt lucratief voor verhuurmakelaars en -bemiddelaars. Maar onzorgvuldige huurbemiddeling kan tot veel maatschappelijke schade leiden bij de consument, verhuurder én welwillende makelaars en bemiddelaars. Woonfraude zoals hennepteelt, huurshopping en onderverhuur berokkenen de verhuurder veel schade. Zo bedraagt de schade door hennepteelt jaarlijks alleen al meer dan 100 miljoen euro. Misbruik van schaarste kan voor de huurder onder andere leiden tot te hoge huur of servicekosten, dubbele bemiddelingskosten of een ongunstig huurcontract. Maar ook de verhuurbranche zelf is slachtoffer van kwaadwillende bemiddelaars of onvoldoende deskundige verhuurmakelaars.

Hans van der Ploeg: “Steeds meer verhuurbemiddelaars willen zich via een keurmerk onderscheiden. Aansluiten bij een brancheorganisatie is dan een logische keuze. Wij hebben immers al een goedwerkend zelfreguleringssysteem opgetuigd voor onze makelaars met een Beroeps- en gedagscode, Algemene Consumentenvoorwaarden, Beroepsaansprakelijkheidsverzekering en onafhankelijk tuchtrecht. Aanmelden voor de sectie kan vanaf 1 augustus. Geïnteresseerden moeten een entreetoets afleggen en 5 verhuurdossiers en een Verklaring Omtrent het gedrag kunnen overleggen. Om de kwaliteit en integriteit blijvend te monitoren, nemen we audits af op dossier- en procesniveau. Mocht men niet aan de minimumeisen voldoen, dan kan men eerst de opleiding Huur/verhuur volgen.”

  VBO Makelaar is een brancheorganisatie voor makelaars en taxateurs. Met ruim 900 leden door heel Nederland is VBO Makelaar qua grootte de tweede brancheorganisatie van Nederland. VBO Makelaar heeft naast een sectie Wonen, ook een aparte sectie Agrarisch Vastgoed en een sectie Bedrijfsmatig Vastgoed.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van dinsdag 18 juni jl. hebben de leden van brancheorganisatie VBO Makelaar besloten tot oprichting van een aparte sectie Huur/verhuur. VBO Makelaar wil een bijdrage leveren aan het terugdringen van malversaties en misstanden in de (ver)huurmarkt door regulering van het (ver)huurproces, kennisoverdracht en kwaliteitsborging van verhuurmakelaars en -verhuurbemiddelaars. Onderzoek in opdracht van VBO Makelaar maakt nog maar eens duidelijk dat malversaties zich niet beperken tot hennepteelt. Schaarste, in combinatie met gebrek aan kennis, werkt meerdere misstanden in de hand.


Myreport twitter