MyReportOnline

b_250_0_16777215_00_http___www.myreportonline.com_images_2014_doodskist_bloem.jpgReeds bieden ruim 240 Nederlandse uitvaartondernemers  de bijzondere uitvaartkisten aan en op beurzen en uitvaarten krijgt Zavadi veel enthousiaste en emotionele reacties. De kleurrijk gestoffeerde doodskisten die Zavadi Kistenlab uit Deventer sinds kort op de markt brengt zijn een rage in de uitvaartbranche. ,,Dit maakt de afstand tussen nabestaanden, kist en overledene kleiner en begrafenissen minder eng," zegt Ingrid Luttik van Zavadi Kistenlab. ,,Mensen durven de kist letterlijk weer aan te raken en merken dan hoe zacht het is."


De kisten van Zavadi zijn gewatteerd en bekleed met katoenen stoffen. Op dit moment zijn er tien verschillende dessins. Mannen blijken vaak te kiezen voor een stoere zwarte stoffering, maar ook voor een zwarte achtergrond met roze en rode bloemen. Vrouwen kiezen meer voor de met natuurlijke tinten en motieven versierde kist of het model met Indiase kleurenpatronen. Ook is er een effen roomwit model waarop kinderen kunnen tekenen en verven en nabestaanden bloemen en andere zaken op de stof kunnen spelden. Een helder blauw model met bloemen en vlinders is momenteel het populairst. ,,Sommige modellen zijn meer ingetogen en sommige juist heel kleurrijk. Waarom zou iemand die heel blij en vrolijk in het leven heeft gestaan in een saaie houten kist begraven of gecremeerd moeten worden?," aldus Luttik.

Zij en haar zakenpartner, productontwerper Roland Koster, kregen het idee voor de speciale uitvaartkist toen ze experimenteerden met het bekleden van antieke stoelen met kleurrijke stoffen. Luttik: ,,Mensen begonnen over de stoelen te aaien en kregen er een goed gevoel bij. Toen vroegen we ons af wat we nog meer kunnen stofferen. Mijn beide ouders zijn inmiddels overleden en ik heb altijd een hekel gehad aan die kille houten kisten met de gedraaide knoppen. Daarom dachten we aan uitvaartkisten."


b_225_0_16777215_00_http___www.myreportonline.com_images_2014_doodskist_romig_wit.jpg
Ze gingen zich oriënteren en ontdekten dat dit soort kisten nog nergens bestaat. Toen ze er onlangs de markt mee op gingen, kregen ze in het begin vooral regionaal veel reacties, maar inmiddels kloppen uitvaartondernemers en nabestaanden uit het hele land aan voor deze bijzondere uitvaartkist.
,,Zo hoorden we van een moeder dat ze zo blij was dat ze haar gehandicapte dochter, die ze 52 jaar had verzorgd, in een zo mooi en zacht bedje kon leggen. Daar kregen we zelf ook kippenvel van," vertelt Koster. ,,Op beurzen waar we staan roepen mensen 'wat gaaf' en 'wat mooi' en zeggen sommigen een beetje gekscherend 'deze kist is straks voor mij'."

Inmiddels zijn de gestoffeerde kisten via ruim 240 uitvaartondernemingen leverbaar. Volgens Luttik en Koster haakt Zavadi in op een trend waarbij nabestaanden de dood en de rituelen rond begrafenissen en crematies willen verzachten en behoefte hebben aan een meer persoonlijke invulling.

b_225_0_16777215_00_http___www.myreportonline.com_images_2014_kisten_bouwers.jpg


Binnenland & Buitenland